Actueel Agenda menu

Vraag en antwoord

Heb jij een vraag over onze school? Misschien staat het antwoord hier wel bij!

Vraag en antwoord

Heb jij een vraag over onze school? Misschien staat het antwoord hier wel bij!

Hoeveel leerlingen zitten er op onze school?

Bij ons op school zitten momenteel ruim 1000 leerlingen.

Hoeveel leerlingen zitten er in een klas?

Gemiddeld zijn dat ongeveer 25 leerlingen. Het kan dus ook zo zijn dat je in een wat kleinere of grotere klas terecht komt.

Hoe kan ik mij aanmelden voor Lyceum Elst?

Over onze aanmeldprocedure lees je alles op deze pagina

Hoe word ik begeleid als ik nieuw ben op Lyceum Elst?

Vóór de zomervakantie nodigen we je uit op school. Je kan dan alvast kennismaken met je mentor en klasgenoten. We vertellen je dan ook hoe je eerste week na de vakantie eruit ziet en geven antwoord op je vragen. Je krijgt een boekje met informatie mee. Je ouder(s)/verzorger(s) vragen we ook om naar school te komen, zodat zij ook kennis kunnen maken met je mentor.

Na een welverdiende zomervakantie is het eindelijk zover: je begint in je nieuwe klas bij ons op school. De eerste zes weken noemen we de introductieperiode. In deze periode kan je wennen aan onze school, je klas en de nieuwe vakken. Je leraren en mentor besteden in deze eerste weken extra aandacht aan het wennen. We sluiten deze periode af met gezellige brugklasactiviteiten. Ook hierna willen we je natuurlijk zo goed mogelijk begeleiden! Bekijk op de pagina hieronder meer over hoe we dat doen.

Begeleiding

 

Hoe lang duurt de brugperiode en welke brugklassen zijn er?

Onze brugklasperiode duurt één jaar. Hieronder zie je in een handig overzicht welke brugklassen we allemaal hebben en in welke klassen je daarna terecht kunt komen. Het advies van de basisschool is bij plaatsing altijd leidend.

Wil je hier nog wat meer over weten? Bekijk dan deze pagina

Het is goed om te weten dat je ook na de brugklas nog kunt overstappen naar een ander niveau. Wij hebben daar speciale leerroutes voor. Ook tijdens andere leerjaren is een overstap mogelijk.

Ik heb moeite met leren of vind het lastig om contact te maken, wat nu?

Wij hebben een zeer deskundig ondersteuningsteam (OT). Het OT houdt zich onder meer bezig met socialevaardigheidstraining, faalangstreductietraining, dyslexie-begeleiding, remedial teaching en nog veel meer.

Begeleiding

Wat als ik dyslexie heb?

Als je dyslexie hebt, kan het leren een grotere uitdaging voor je zijn. Wij hebben hier aandacht voor en zorgen er graag voor dat jij er zo min mogelijk door gehinderd wordt. Zo doen we een aantal aanpassingen en mag je hulpmiddelen gebruiken. We hebben een dyslexieprotocol en je kunt begeleid worden door ons ondersteuningsteam. Voorbeelden van hulpmiddelen zijn een (gratis) computerprogramma dat letters vergroot en teksten kan voorlezen of extra tijd bij toetsen.

Welke activiteiten zijn er op Lyceum Elst?

Naast de lessen organiseren we allerlei activiteiten. Denk aan de brugklasactiviteiten, schoolfeesten, zwemmen, schaatsen, naar een pretpark, diverse excursies (een leerzaam schoolreisje) naar musea etc. In de bovenbouw gaan de leerlingen op studiereis naar het buitenland.

Activiteiten

Hoe blijf ik als ouder betrokken?

Er is een algemene kennismakingsavond voor de ouders van nieuwe brugklasleerlingen. Die avond vindt meestal plaats in juni, dus vóór de start van het schooljaar. Na de introductieperiode is er een informatieavond. We hebben ook twee keer een ouderavond naar aanleiding van het rapport. Daarnaast zijn er avonden over bijvoorbeeld studiekeuze, studiereizen etc. Ook neemt de mentor contact met u op als daar aanleiding voor is en kunt u de voortgang van uw kind volgen via Somtoday. U kunt zich ook aanmelden voor het ouderplatform. Het ouderplatform denkt mee over thema’s die op school spelen.

Welke vakken krijg ik in klas 1?

De leerlingen hebben lessen van 45 minuten en gemiddeld duurt een schooldag in de brugklas ongeveer van 8:30u tot 14:30u. Welke vakken je allemaal hebt, zie je hieronder!

Hoe gaat Lyceum Elst om met de schoolvakanties?

Je leest alles over onze schoolvakanties op deze pagina. We proberen altijd zoveel mogelijk op één lijn te zitten met de Elster basisscholen.

Wat doet Lyceum Elst tegen pesten?

Pestgedrag tolereren wij uiteraard niet binnen onze school. Het kan ondanks ons toezicht toch gebeuren dat je stiekem gepest wordt. Het is belangrijk dat je kunt bespreken met iemand die je vertrouwt. Je kunt altijd naar je mentor, een vertrouwenspersoon (counselor) of een docent stappen. Dat is misschien eng, maar wij kunnen vervolgens het pestprotocol in werking zetten. Dit betekent dat wij actief aan de slag gaan om het pesten te stoppen, zodat jij je weer prettig voelt op school.

Welke vakken zijn er op creatief of sportief gebied te kiezen?

Alle leerlingen hebben gym, beeldende vorming/CKV en drama. Daarnaast kan je in de talenturen kiezen voor creatieve en sportieve workshops. In de bovenbouw kun je op mavo+ kiezen voor LO2 (dat is extra gym, met ook theorie) of beeldende vorming. Op havo en vwo kan je kiezen voor drama, beeldende vorming of muziek en KUA (kunst algemeen).

Welke bètavakken kan ik kiezen bij Lyceum Elst?

We hebben de vakken wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie. Voor die vakken hebben we mooie praktijklokalen en we doen ook veel proefjes. Wist je dat we ons eigen laboratorium hebben? We hebben in de bovenbouw ook het vak Natuur Leven en Technologie. Daar doe je zelf onderzoek. Informatica kun je bij ons via Q-highschool volgen.

Is Lyceum Elst een goede school?

Naast dat we een fijne school zijn, zijn we ook een goede school. De inspectie heeft ons de hoogst haalbare kwalificatie toegekend. U kunt ook kijken naar onafhankelijke beoordelingen per school op www.scholenopdekaart.nl. Daar staan de schoolprestaties van alle scholen in Nederland weergegeven.

Is er een kantine op school?

In onze gezellige aula kun je tijdens het kletsen niet alleen je zelf meegebrachte eten opeten; je kunt op school ook de lekkerste dingen kopen! Onze schoolkantine heeft het label ‘gezond’.

Moet je zelf een laptop op tablet (device) meenemen als je naar Lyceum Elst gaat?

Tijdens onze lessen wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van digitale lesmaterialen. Daarom vragen we de brugklasleerlingen een device mee naar school te nemen. We realiseren ons dat dit niet voor iedereen even makkelijk is. Daarom zijn er mogelijkheden om via de Stichting Leergeld een bijdrage te krijgen voor een laptop en geven we de mogelijkheid om tijdens schooltijden een laptop te lenen op school. Lees hier meer.

Zijn er op Lyceum Elst noodlokalen?

Wij hebben een aantal semipermanente lokalen: ons Letterendomein. Wist je dat elk lokaal in het letterendomein een eigen airco heeft? Superhandig als het warm is. In het Letterendomein is ook onze schoolbibliotheek en alle lokalen hebben moderne smartboards. De gemeente heeft besloten dat er een nieuw permanent schoolgebouw voor ons gebouwd zal worden. De tijdelijke lokalen zijn dan vermoedelijk niet meer nodig.

Wat gebeurt er bij lesuitval?

Iedere school heeft te maken met lesuitval. We proberen dit tot een minimum te beperken en verschuiven lessen in de onderbouw, zodat de leerlingen geen tussenuren hebben. We hebben voor de onderbouw een invalrooster. Dat betekent dat we er zo veel mogelijk voor zorgen dat in de onderbouw een andere docent de klas van zijn of haar afwezige collega opvangt. Daarnaast staan weektaken op Somtoday, leerlingen kunnen dus altijd doorwerken aan hun taak.

Waarom moet ik voor Lyceum Elst kiezen?

Dat proberen we uit te leggen op deze pagina. Je vindt er ook veel filmpjes!

Waarom Lyceum Elst?

Ik wil graag als instroomleerling naar Lyceum Elst komen, kan dat?

Dat kan zeker. Je bent van harte welkom. Wil je je aanmelden voor een plekje in leerjaar 2 of hoger en/of voor het lopende schooljaar? Neem dan contact op via info@lyceumelst.nl. Eén van onze decanen neemt vervolgens contact met je op.

Wat heb ik nodig in de brugklas?

Je bent vast gewend dat op de basisschool veel schoolspullen aanwezig waren. In de brugklas verandert dit. Je hebt verschillende vakken en neemt zelf iedere dag de spullen mee die je nodig hebt. De schoolboeken krijg je in bruikleen van ons. Als je voor de zomervakantie met ons komt kennismaken, ontvang je een lijst met aan te schaffen spullen. Ben je nu al nieuwsgierig wat je allemaal nodig hebt? Neem dan even contact met ons op.

Hoe kan ik kennismaken met Lyceum Elst?

Elk jaar houden we Open Dagen en Kennismakingslessen. Je kunt je inschrijven via de link hieronder. Wil je nu alvast van alles weten over hoe het bij ons gaat? Bekijk dan eens de online presentatie hieronder!

Info en inschrijven

Volg ons